Ons Doel Is Korfbal in Barneveld

Hoofdstuk 1 : Net na de wedstrijd.

Een tevreden gevoel overheerst. Sparta wint met goede cijfers en neemt wat afstand van de rode streep. Maar we zijn er nog lang niet!!

Hoofdstuk 2 : De wedstrijd.

ODIK (Ons Doel Is Korfbal) doet haar naam eer aan. De ploeg speelt leuk korfbal en heeft een aantal goede schutters die met een beetje ruimte een hoog schotpercentage halen. Als ik de zaal binnen kom is het 2-1 voor Odik. Het was niet makkelijk om een parkeerplaatsje te vinden. 2-1 na pakweg 2 minuten. Dat belooft wat. En dat was ook zo. De eerste helft tussen de 2 promovendi is een ware reclame voor de korfbalsport. Leuke aanvallen, mooie afstandenschoten, gemaakte en gemiste strafworpen en vrije ballen wisselen elkaar af. Een doelpuntrijke eerste helft waarin Sparta halverwege de kans krijgt om een serieus gaatje te slaan. Maar juist bij het vershil van 3 stokt de Spartaanse aanval even. Odik weet daar wel raad mee. Het is sowieso een ploeg die steeds weer van achterstanden terug weet te komen. Daar hebben ze in het begin van de competitie al blijk van gegeven tegen verschillende topploegen. Tegen Sparta lukt dat ook wat uiteindelijk leidt tot een ruststand van 17-16. 33 scores in 25 minuten. Er zijn wedstrijden waarbij dit een eindstand is. En wat de krachtsverhoudingen betreft, de stand had ook precies andersom kunnen zijn. De ploegen lijken gewaagd aan elkaar.

In de tweede helft gaat dat nog even door. Tot 20-20. In deze periode mist Odik zijn derde strafworp. Dat blijken voor de kippen uit het hoedernest dure missers. Van 20-20 slaat Sparta ineens een gaatje. Mede door de luchtmacht krijgt Sparta steeds meer grip op de Bernevelders. Bij Odik lijkt de vermoeidheid toch wat toe te slaan en worden de schoten iets minder scherp. De langere Spartanen krijgen kippevleugels en schieten hun ploeg van 20-20 naar 20-25. Hoewel Odik vaak terug weet te komen van een dergelijke achterstand lukt dat vanavond niet. Sparta speelt de wedstrijd degelijk uit en geeft Odik eigenlijk geen kans meer om dichterbij te komen. Omdat Pim niet (nooit) precies weet hoeveel hij gescoord heeft kan Kars zijn helicoptertochtje nog even in de zak houden. De laatste minuten heeft Odik namelijk het hoofd in de vermoeide schoot gelegd en is Sparta tevreden met de ruime overwinning, 28-33. Er hadden nog wel meer doelpunten bij gekund maar als publiek zijn we tevreden met uiteindelijk 61 doelpunten in 50 minuten. En de punten voor Sparta. Uiteindelijk verdiend.

Epiloog.

Thuisgekomen kijk ik nog een deel van de livestream van SCO tegen Deetos. De Dortenaren laten zich in slaap sussen door de Friezen die dan genadeloos toeslaan. Zo komt SCO naast Odik op 4 punten. 4 punten minder dan DSC (Dat wint van Wageningen) en Deetos en Sparta. Het is nog niet gedaan, echt nog niet. Maar Sparta heeft een mooie stap gezet.

Voor volgende week wordt mijn blauwwitte hart verscheurd. Twee blauw-witte ploegen spelen (weer eens) tegelijk en het is niet onmogelijk dat ik kies om niet af te reizen naar Dordrecht maar in Zwolle, met 12.000 anderen PEC ga aanmoedigen. Dan ben ik gelijk supporter van het jaar af. Wellicht blijven jullie dus verstoken van een nieuw hoofdstuk, maar bij mij weet je maar nooit.