Oost Arnhem

Hoofdstuk 1 : kort na de wedstrijd

Tsja, tsja, tsja, dit was het ook niet

Hoofdstuk 2 : Hoopvol

Hoopvol gestemd vertrokken Marianne en ik op een mooie zonnige zaterdagmiddag richting Arnhem. Dat de spartaanse hoofdmacht de eerste twee wedstrijden in de hoofdklasse met ruim verschil verloren had was begrijpelijk. Maar nu, naar Oost-Arnhem. In een oefenpot op het veld werd tegen deze ploeg verdienstelijk gelijk gespeeld. Twee jaar terug, toen nog in de overgangsklasse, verloor Sparta nipt in Arnhem en speelde Pim een van zijn beste wedstrijden. Dus wie zou het weten. Wellicht een klein verlies maar er bestond bij ons de hoop dat het eerste iets meer in het spoor van OA zou kunnen blijven dan in het spoor van Dalto en Deetos.

Natuurlijk. OA heeft inmiddels een seizoen ervaring in de hoofdklasse en is goed begonnen met twee winstpartijen maar toch….

Ruim op tijd arriveerden we bij de Sporthal waar overigens het vechtsportgala meer kijkers leek te trekken dan de korfbalwedstrijd. Toch viel dat mee. De tribune was redelijk gevuld en ook een grote groep spartanen (of in ieder geval supporters van Sparta) hadden de weg naar Arnhem gevonden. Allemaal met ‘hope in ou hearts’.

Hoofdstuk 2 : de eerste 10 minuten van de wedstrijd

De wedstrijd begint lekker. Sparta heeft de vakken omgegooid en dat lijkt te werken. Vooral Jeroen lijkt opgeleefd en scoort binnen 5 minuten 2 x. Dat is de oude Jeroen. Verder scoort Sparta lekker mee met Oost-Arnhem dat echt wel met scherp schiet. Maar dat doet Sparta ook. Bij 4-4 slaat OA een klein gaatje (7-4) maar Rowie scoort tegen. 7-5. Dat ziet er allemaal goed uit. De aanvallen zijn prima, de wedstrijd lijkt redelijk gelijkwaardig en Sparta speelt goed mee met deze tegenstander vol schutters en schutsters. Want in de komende minuten laten ook de dames van OA zich bepaald niet onbetuigd.

Hoofdstuk 3 : De rest van het potje

En bij Sparta? Na een paar mislukte aanvallen lijkt er een deksel op de korf te zitten. Er gaat geen bal meer raak. Bijna 20 minuten zonder score. Gevolg. Het vertrouwen keldert van ‘het was al niet zo groot’ naar nog veel minder. De ruststand is eigenlijk niet om aan te zien : 18-5 ☹

In de tweede helft weet Sparta pas bij 20-5 weer te scoren. Kaj schiet een mooie bal door de korf. Daarna scoort Sparta een beetje met OA mee maar daarmee is dan ook alles gezegd.

Eindstand : 29-13 Hopeloos, radeloos, om te huilen, Of moeten we OA ook bij de titelkandidaten rekenen. Het publiek zong in ieder geval uit volle borst : WIJ STAAN BOVEN AAN. In mijn hoofd dreunt meer, en wij staan onderaan. Het zij zo. Op de terugweg analyseren Marianne en ik de dramatische wedstrijd die zich voor onze ogen heeft afgespeeld. Helaas. We hebben allebei geen verstand van korfbal. Onze conclusie is vermoedelijk de enige juiste : uithuilen en opnieuw beginnen. En misschien kan ‘good old Schelling (eens oost-arnhemmer)’ een paar weken schottraining geven.

Hoofdstuk 4 : EN TOCH, EN TOCH

Vlak voor zijn dood zei iemand eens tegen de russische schrijver Tsjechov dat niemand de personages in zijn boeken zo had laten lijden als Tsjechov. Tsjechov beaamde dat, maar pareerde : ‘maar ik heb ze altijd hun hoop laten behouden, net als ik zelf altijd hoop heb gehad. Het is hartje winter maar ik heb al een zomerkostuum besteld’. Tsjechov zou de zomer niet meer halen.

En toch………

Kijkend naar de eerste 10 minuten van de afgelopen wedstrijden zou je zeggen …..Sparta doet goed mee. Speelt lekker, wat gespannen maar…. HET KAN DUS WEL !!! Ik raad alle helden en heldinnen aan: kijk deze week van alle wedstrijden de eerste 10 minuten terug. Niet meer. En constateer… als ik met enthousiasme en fanatisme speel, het vuur uit de korfbalschoenen loop, dan kan ik mijn tegenstander of tegenstandster hebben. Want dat lukte die eerste 10 minuten ook. En besef dan. Dat fanatisme, dat vuur heb ik 2x 25 minuten nodig om in de buurt te blijven….. en train… train je te pletter, geef alles en groei. Want het kan wel !! Kijk maar naar de eerste 10 minuten. Daarna nog 40 minuten doorbuffelen en je hebt de eerste punten te pakken. Gewoon door doen !! Wageningen is de volgende !!