De avonturen van Sparta in de hoofdklasse

Deel 1 : De Aanval Leidt Tot Overwinning

Hoofdstuk 1 : de eerste indruk, kort na de wedstrijd

Tjsa …………….

Hoofdstuk 2 : Het moet beter

Na 60 minuten zuivere korfbalspeeltijd stond er een eindstand van 33-16 op het bord voor DALTO. Een dik verlies voor de Spartanen. Dan kun je rustig de conclusie trekken dat het beter moet. Natuurlijk was de wedstrijd tegen Dalto een ingecalculeerde nederlaag. Niemand had verwacht dat Sparta ook meer even in de buurt zou komen van Dalto. Dalto dat al jaren hoofdklasse speelt, steeds weer meedoet om het kampioenschap en regelmatig een uitstapje heeft naar de league. Tegen Sparta dat nog nooit in de hoofdklasse heeft gespeeld. Deze wedstrijd bleek niet alleen op papier een ongelijke strijd. Ook op het veld in de mooie sporthal in Driebergen was een ongelijke strijd te zien.

Dalto speelde veel soepele aanvallen en scoorde over alle schakels. Sparta haalde (uit zenuwen??) niet eens 80 % van haar mogelijke niveau en dan speel je een kansloze wedstrijd. Een wedstrijd waarbij je niet eens de helft aan doelpunten scoort dan je tegenstander. Dat kan niet alleen liggen aan de spanning, de scheids, de zaal of wat dan ook. Dan moet je vooral naar jezelf kijken als speler en als team wat je er aan kan doen. De statistieken van Remkes liegen er niet om. Lezen en er wat mee doen is het devies voor volgende week.

Hoofdstuk 3 : Het kan beter

Zaterdagavond, 17 November, 19.30 Het grote avontuur van Sparta gaat beginnen. Natuurlijk zijn de verwachtingen voor deze avond niet al te hoog gespannen. Dalto is een topploeg in de hoofdklasse en Sparta een debutant. Als ze maar een beetje partij kunnen geven.

Sparta begint scherp, heel scherp. Na een 1-0 achterstand komen we zowaar met 2-1 voor. Dalto loopt uit naar 6-2 en lijkt wat opgelucht. Maar na drie scherpe Sparta-aanvallen is het 6-5. Dan zie je toch de verrassing in de ogen van spelers en publiek. Kan dit debutantje zomaar Dalto weerstaan.

Dalto scoort wel verder maar Sparta haakt aan. Haakt serieus aan tot 9-7. Houdt de sterkere opponent tot 13-9 binnen bereik maar daarna wordt het verschil te groot. Sparta gaat haasten, wordt slordiger en scoort steeds minder. Dalto krijgt steeds meer rust en overtuiging en loopt uit naar 17-9 bij rust. De wedstrijd is gespeeld, beslist, op slot. Sparta gaat niet voor een verrassing zorgen. Zoveel is wel helder.

Naast mij zit Remkes die alle statistieken bij houdt en die mij probeert uit te leggen waar het mis gaat. Voor mij is het helder. Dalto is gewoon een stuk beter. Mijn zorgen gaan vooral uit naar de enkel van Pim en ik hoop dat hij zo wijs is om zich te laten wisselen. Zo wijs is hij natuurlijk niet.

De tweede helft had ook schriftelijk afgedaan kunnen worden. Sparta begint nog wel scherp maar komt nimmer in de buurt van Dalto. Geeft niks. Deze wedstrijden zijn wedstrijden om te wennen. Net als volgende week. Tegen Deetos.

Hoofdstuk 4 : Lisa

Ziek is ze ervan. Letterlijk ziek. Het hele veldseizoen heeft ze zich moeten sparen. Daar waar ze misschien beslissend zou kunnen zijn moet ze zichzelf sparen om haar droom waar te kunnen maken. Meedoen mat Sparta 1 in de hoofdklasse. Ze wou zich laten zien als dat mogelijk was, elke week opnieuw. Dat Henco haar in zo’n moeilijke wedstrijd op de bank hield viel te billijken. In andere wedstrijden zou ze waarschijnlijk belangrijker kunnen zijn. En toch… en toch mocht ze warm lopen, mocht ze invallen. Lekker, nu kon ze zich laten zien. Helaas, het was maar voor even. Bij een schijnbaar onschuldige actie gaat ze door haar enkel. Geen akelige schreeuw, geen pijnlijke stilte. Het lijkt mee te vallen maar Lisa weet het al. Haar achillespees. Het voelt net als bij de vorige keer. Dion en Kars dragen haar naar de kleedkamer. Het publiek ziet haar niet meer terug. Maar onze gedachten zijn toch ook bij haar. Veel sterkte Lisa. We zullen aan je denken, we hopen op herstel en we zullen duimen voor je.