Een heerlijke middag op het korfbalveld

Zaterdag 15 Juni. De dag begint, zoals voorspelt, met regen. Ik loop door het zeiknatte gras in het westerveldse bos.

Maar in de loop van de ochtend wordt het droog. En dat is fijn want er staat me een hele korfbalmiddag te wachten. Om 12.00 speelt de B1, gecoached door Jorn, Pim en Déanne, de laatste wedstrijd. Tegen Juventa.

Daar hebben ze de dinsdag ervoor nog van verloren. Juventa is bij winst kampioen, maar Sparta moet winnen om nog kans te maken op klassebehoud.

Als ik rond half een aankom op het sportpark is het net rust. Ik kijk het begin van het derde, tegen Mid-Friesland. Zij zijn gelukkig al veilig op basis van onderling resultaat. Het derde speelt niet onaardig maar de routiniers van Mid-Friesland schieten beter. (Vaak een zwak punt bij teams van Sparta) en loopt uit naar 4-1. De verhoudingen lijken hier duidelijk.

Inmiddels is het zonnetje doorgebroken. Terug naar de B1. Daar heeft zich veel publiek verzameld. Juventa lijkt er aan het langste eind te trekken (meer een vechtploeg dan een korfbalploeg) maar de verbeterde weersomstandigheden maken dat Sparta steeds verder terug komt in de wedstrijd. De Juventakoppies vertrekken, de Juventacoach gaat steeds harder schreeuwen, maar het is allemaal tevergeefs. Met Twan (nu wel echt Twan) in de ploeg loopt Sparta over Juventa heen en kunnen de bloemen in de kast. Oost Arnhem wordt in die klasse de kampioen.

Dan weer drie. Met twee lange invallers knabbelt het derde steeds een puntje af van de voorsprong van de Friezen. Het is niet genoeg voor de overwinning maar het derde kan ondanks het kleine verlies toch terugkijken op een aardige seizoensafsluiting.

Als er veel teams thuis spelen kun je niet alles zien of noemen. Maar dit keer heb ik ook vrijwel de hele wedstrijd van het tweede gezien. Tegen het derde van Blauw Wit. Heel lang leek het tweede tegen een zware nederlaag aan te lopen. Blauw-Wit scoorde ongeveer twee keer zoveel als Sparta en zo liepen de Amsterdammers uit naar een 21-11 voorsprong. Maar toen….. leg me maar uit waarom…… liep het bij Blauw-Wit niet meer en begon Sparta te scoren. Het ene na het andere punt. Wanneer de wedstrijd 5 minuten langer had geduurd had Sparta deze wedstrijd gewonnen. Nu bleef het tweede steken op 20 doelpunten en verloren ze helaas met slechts 1 doelpunt verschil. Toch tijd om je achter de oren te krabben en te kijken naar je basisopstelling? Ach, ik ben maar een supporter en heb eigenlijk nauwelijks verstand van korfbal.

En dan de slotwedstrijd. De klapper waar we altijd op wachten op zo’n korfbaldag. Het EERSTE. Dit keer tegen AVO uit Assen. De uitwedstrijd was moeizaam gewonnen (ik volgde die op twitter in de auto op weg naar een vakantieadres) en ook in de zaal heeft AVO mooie uitslagen neergezet. Daarbij stond er voor AVO nog wel wat op het spel, namelijk ontlopen van degradatiewedstrijden. Voor Sparta heeft de tweede helft van de veldcompetitie niet veel moois opgeleverd.

Voor Sparta stond deze wedstrijd dan ook meer in het teken van het afscheid van Linda en Dion. Twee strijders die na de zomer niet meer in de selctie terug zullen komen. Linda, eigen kweek, rustig, nooit spectaculair maar ook nooit slecht. En….. altijd positief met de bekende uitroep ‘jongens, het kan nog’. Dion, een aantal jaren geleden aan komen waaien (maar wie weet dat nog, want inmiddels echte Spartaan), routinier in de selectie, aanvoerder, vaste waarde en meestal goed voor een punt of 4 met uischieters naar beneden en naar boven.

Afscheid dus. Geen grotere belangen in deze wedstrijd. En was dat eraan af te zien? Ik weet het niet. Er werden serieuze duels uitgevochten. Na een behoorlijke achterstand was het met de rust toch maar weer 1 verschil omdat de Spartanen er best wel voor gingen. Maar toch.. De belangrijke wedstrijden in deze klasse werden gespeeld op andere velden. In Kampen en in De Hoeve. Daar werd de titel beslist. In Zwolle was alleen voor AVO nog wat te halen. En dat gebeurde. AVO won de wedstrijd en handhaafde zich direct in de overgangsklasse. Wit-Blauw uit Kampen duwde buurman DOS de nacompetitie in en werd verdienstelijk tweede. Want Heerenveen maakte in en tegen De Hoeve geen fout en haalde het kampioenschap binnen. En passant werd Sparta derde. Misschien hadden we 1 plek hoger kunnen eindigen maar Heerenveen is de terechte kampioen en Sparta wellicht toch meer een zaalploeg dan een veldploeg. Ik begrijp dat niet, maar ik ben slechts een supporter en heb niet zoveel verstand van korfbal.

Met een licht verbrand hoofd ben ik naar huis vertrokken, nagenietend van een heerlijke middag. Ik dank de B1 voor de leuke pot en het eerste voor de unieke zaalprestatie waardoor we volgend seizoen in de zaal zomaar hoofdklasse spelen. Ik bedank Linda en Dion voor hun inzet. Ik feliciteer Heerenveen met het kampioenschap en droom al zachtjes vooruit naar het volgende zaalseizoen. Het zal zwaar zijn, maar het staat er dan toch maar. Sparta 1, hoofdklasser, voor minstens 1 jaar lang.

Een fijne zomerstop voor iedereen.