Succesvolle Spartaanse tour door Noord-Nederland

Het eerste van Sparta is los. Na een mooie zege op De Parabool (17-25) voeren we trots de ranglijst aan (“wij staan bovenaan, wij staan bovenaan”).

Het gat is na twee wedstrijden al opgelopen naar een heel punt! Het tweede en het derde waren ‘on the road’ ook lekker bezig. Het derde won van titelfavoriet De Parabool 2 met één luizig doelpuntje verschil (21-22). Het tweede bleef ongeslagen door De Hoeve 2 met 20-21 te kloppen.

Pim en ik zouden tijdens de voorbereiding in Nijverdal een helftje samen spelen. Daar hadden we wel zin in. Zo vaak krijgen we niet de kans om een tijdje samen te spelen. Daarvoor is Pim te goed en ik al te ver op mijn retour. Ons helftje in Nijverdal ging niet door, omdat Pim zijn enkel blesseerde. Het was maar de vraag of ik nog een herkansing zou krijgen. Ik kon mijn hart ophalen. De grap van vandaag was wel dat we in alle drie de wedstrijden bij elkaar in het veld stonden. We waren zelfs twee keer vakbuddy’s. Lang leve de doorwisselregeling!

Het derde had een zwaar weekeinde voor de boeg. De studenten van De Parabool 2 zijn sterk en willen vast zo snel mogelijk weer promoveren naar de reserve eerste klasse. Bovendien moet het derde sprokkelen naar heren. Steeds komen er weer andere mannen aanwaaien. Van lekker inspelen op de training is geen sprake. Het derde, met Pim en Rob als vreemde eenden in de basis, kende een bliksemstart. De Parabool werd sterk verdedigd, maar kwam toch langszij. Na de pauze maakten we een achterstand van drie goals goed. Rolf scoorde aan de lopende band en Elise en Marius verdedigden als leeuwen. In de slotfase trokken we de partij met wat kunst-en-vliegwerk over de streep. Een mooie prestatie.

Daarna trad het eerste aan in Groningen. De Parabool had ons vorig jaar na de zaal nog pijn gedaan. In een wedstrijd waar niets aan de hand leek, drukten de studenten bij de finish toen net hun neus voor de onze. Het seizoen van Sparta 1 ging meteen als een nachtkaars uit. De Parabool begon weer heel sterk. Met een hoog rendement en energiek verdedigen kwam de thuisploeg ruim voor. René en Jeroen hadden ook weinig kansen nodig en vanaf 6-5 plaatsten we ineens een rum van 8-1. De studenten knakten en als je heel goed keek zag je enkele spelers al een klein wit vlaggetje zwaaien. Het geloof was er niet meer en als een tandeloze tijger speelden de studenten door.

In een niet zo sprankelende tweede helft bouwde Sparta de voorsprong gestaag uit zonder ook maar een moment in de problemen te komen. Pim en Karin vielen even in en ik deed ook twee aanvalletjes mee. Toen de buit binnen was, kon het konvooi aan auto’s naar De Hoeve. Daar was het tweede verdienstelijk bezig tegen de reserves van De Hoeve.

Ik heb me laten vertellen dat we net als vorige week goed gestart waren. Na een 6-0 voorsprong kwam De Hoeve sterk terug, maar toen wij uit de auto stapten, zagen we nog steeds een voorsprong van twee punten. Nynke en Jos waren ernstig op dreef en Jorn stond verdedigend meer dan zijn mannetje. Ook nu mochten Pim en ik weer het veld in. Het was niet ons beste optreden. Ik leed in een kleine twintig minuten net zoveel balverlies als normaal in een hele wedstrijd en Pim moest nog een onnodige strafworp incasseren. Gelukkig hield de verdediging met een sterke Jesper en Jos ons lang op de been en ondanks een zeer zwakke laatste minuut gingen de punten netjes mee in de tas.

Het seizoen is nog heeeeeeeel lang, toch is er volgende week een belangrijk affiche. Dan komt Drachten naar Zwolle. Drachten lijkt samen met Sparta en Hoogkerk te gaan strijden om de eerste plaats. Hoogkerk en Drachten speelden dit weekend tegen elkaar gelijk, dus we kunnen een voorzichtig dreuntje uitdelen. Laten we massaal uitrukken om ze te ondersteunen.

Maarten Schelling