Sparta zeilt soepel langs De Waterpoort

Je ziet dan wel geen grote banners in de straten hangen, maar DE KORFBALLERS ZIJN WEER BEGONNEN.

Sparta 1 trapte het seizoen overtuigend af met een klinkende zege op De Waterpoort, 28-18. De reserves pakten op de valreep nog een puntje tegen Wageningen 3 (23-23).

Een nieuw seizoen met nieuwe gezichten en ook nieuwe spelregels. Tijdens het openingsweekend konden we meteen van al die nieuwigheid genieten. Het tweede maakte een flinke metamorfose door. Een nieuwe trainer (Marco), nieuwe spelers (Nynke, Marloes, Sjors, Jorn) en we zijn terug in de overgangsklasse.

Afgelopen dinsdag oefenden we tegen Dos Kampen en toen zag ik vanaf de kant dat we in de breedte best een homogeen team hebben. Als we elkaar in een vak kunnen vinden, kan iedereen behoorlijk verdedigen en we kunnen ook allemaal een doelpuntje maken. Alleen is het nog een flinke speurtocht om het potentieel volledig te benutten. Zowel dinsdag als tegen Wageningen zijn er ook nog fases in de wedstrijd dat er verdedigend en aanvallend veel mis gaat.

Het kan dus alle kanten op met dit team. Het spelbeeld golfde dan ook op en neer. Een bliksemstart van 4-0 met onder andere een mooi afstandsschot van aanwinst Sjors (afkomstig van Oranje Zwart) en een goede vrije bal van Nynke (terug van een knieblessure). In het vervolg lieten de snelle mannen van Wageningen 3 zien dat ze ook kunnen schieten en in de paalzone werden we te vaak verrast. Soms konden we aanvallend de oplossing maar niet vinden en dan ontstond er ineens weer een aanval over verschillende schijven met meerdere schoten. Met de rust stonden we door al die te makkelijke tegengoals verdiend twee goals achter, maar er was potentie genoeg om te geloven in een goede afloop.

Na de pauze bleef uitblinkster Malene hard bikkelen en dat leverde vrije ballen en mooie assists op. We kwamen voor, maar net zo makkelijk gaven we de voorsprong weer weg. Met nog anderhalve minuut te gaan stonden we er zelfs twee achter. Wonder boven wonder kwam de bal nog twee keer in de aanval en vloog de bal nog twee keer door de korf. 23-23. Jos werd er nog even ingebracht om de laatste aanval eruit te halen en het eerste puntje was binnen. Genoeg aanknopingspunten om verder te breien, maar ook genoeg besef dat het een loodzware strijd zal worden om zesde te worden. Later zal blijken of we vandaag een punt te weinig hebben gehaald of dat het ruim voldoende is.

Sparta 1 vermorzelde doordeweeks het eerste van Dos Kampen (dat dit weekend in de overgangsklasse ook een soepele overwinning boekte) en mist in Pim nog een zekere basisspeler. Pim is heel efficiënt bezig. Hij weet een schorsing met een enkelblessure te combineren. Als je er dan niet bij bent, laat het dan maar om een dubbele reden zijn. Thomas maakte zijn basisdebuut en ook Anique Steenbergen speelde voor het eerste een officiële partij in ons blauwe shirt. Beiden maakten een ijzersterke indruk.

Met dynamisch spel werd De Waterpoort meteen op een forse achterstand van vier goals gezet. We lieten de bal heerlijk door het vak gaan en er werd met groot vertrouwen geschoten. Thomas, Jeroen en Deanne gooiden de bal er achter elkaar doorheen. Sparta speelde sterk en ook met flair. Het verbloemde een klein beetje de kracht van De Waterpoort, dat echt een stugge ploeg kan zijn. De Waterpoort heeft veel lengte en een aantal handige doelpuntenmakers. De Friezen bleven steeds op gepaste afstand in het spoor van Sparta. Linda maakte intussen ook nog geblesseerd plaats voor Karin. Hopelijk valt het mee.

De tweede helft was van minder niveau. De doelpunten bleven uit. Sparta speelde met wat minder elan en De Waterpoort bleef als een stel beginnelingen tegen de wind schoten nemen. We kregen de bal wel soepel uit de verdediging, maar de productie stokte wat. Halverwege de tweede helft begon de grote dans van de wissels en beide trainers probeerden de nieuwe regel waarin er acht keer gewisseld mag worden en waarbij je ook terug kan keren in het veld naar hartenlust uit. Voor de einduitslag maakte het weinig uit. Sparta bleef de betere ploeg en na een tussensprintje knakte het geloof bij De Waterpoort. 28 doelpunten is een flinke berg en het zal ongetwijfeld een goed gevoel geven. Het eerste is echter in een zware eerste klasse ingedeeld en het wordt vast nog een flinke kluif om daar bovenaan te eindigen. Maar gezien het spel en het enthousiasme is er ook geen reden te bedenken waarom het niet zou kunnen lukken. Maar de weg is nog lang en de volgende halte is…..De Parabool. Daar hebben we nog een rekening open staan (en niet die van de pizza’s en het bier van vorig jaar!).

Maarten Schelling