Sparta op randje van de titel

Volgende week kan het zomaar gebeurd zijn. Zo dicht is Sparta bij een nieuw avontuur in de overgangsklasse.

Zaterdag won Sparta eenvoudig van Noviomagum, 25-14, maar het complete vinkentouw staat nog op het programma. Het tweede lijkt zich wel verzoend te hebben met degradatie. Dit keer was Koog Zaandijk met 18-24 te sterk.

Koog Zaandijk 3 is een steady team. Ze winnen van de onderste ploegen en verliezen van de hoog genoteerde teams. Gisteren verloren we voor de tweede keer van ze. Kansloos. Al speelden Dewi en Thomas een mooie partij. Het zegt eigenlijk alles over ons seizoen. We komen gewoon wat kwaliteit te kort voor dit niveau. Bij vlagen kunnen we het ze even moeilijk maken, maar in slechte fases worden we hard afgestraft. Dat was zaterdag zo, maar het geldt voor heel veel zaterdagen. Je kunt er gewoon een blauwdruk van maken. Dvo uit, Nic thuis, Rohda uit, OVVO thuis en twee keer KZ. Soms komen we zelfs even voor, maar er zitten behoorlijke fases tussen dat we onze tegenstander én niet kunnen stoppen én niet kunnen mee scoren. En dan sta je onderaan met een negatief doelsaldo van negentig. Ook OVVO heeft het moeilijk. Wie weet kunnen we daar nog een eervollere zevende plaats afdwingen. Eerst maar naar Unitas.

Het eerste speelde tegen Noviomagum, de oude club van Dennis. Ik heb ze voor het eerst zien spelen en ik weet na een uur nog niet wat ik ervan moet denken. Zeker niet slecht, maar je gaat er ook niet van bibberen op de bank. Weinig zwakke plekken (scorend vermogen?), maar ook geen uitgesproken wapens (een paar dames konden aardig schieten en er werd netjes verdedigd).

De Nijmegenaren kwamen met 2-0 voor en daarna stelde Rowie met drie doelpunten uit vijf pogingen even orde op zaken. Jeroen opende ook zijn rekening voor de dag en voor we er goed en wel erg in hadden, was de wedstrijd feitelijk gespeeld. Zeker toen het verschil zes was, werd er aardig gespeeld. Gevarieerd en met een behoorlijk tempo. Na een 17-9 ruststand fantaseerde ik al even van dertig goals, terwijl Malene naast me even vertelde dat Noviomagum thuis nog aardig wist terug te komen van een flinke achterstand.

Als je de wedstrijd in de eerste helft al hebt gewonnen dan zie je vaak het niveau wat inzakken. Soms wordt er wat slapper verdedigd, mensen gaan teveel voor hun eigen statistieken spelen of doen gewoon net dat stapje minder in die 50-50 duels. Dat gaat vaak allemaal onbewust en je ziet dat in bijna elke sport wel terug. Na rust scoorde Sparta nog acht keer en kon er vast gerekend worden wat er moet gebeuren om volgende week een feestje te vieren.

Zelf moet Sparta een zware uitwedstrijd met Spirit goed afronden. Het goede nieuws is dat de heenwedstrijd heel overtuigend werd gewonnen én dat we (mits we dat goed uitvoeren) ons kunnen opstellen naar de gewenste tegenstander. Daarnaast moet ASVD gelijk spelen of verliezen van Dindoa. De Drontenaren wonnen de vorige editie met vijf goals verschil, dus heel groot zijn de kansen op dit scenario niet. Mooier is misschien om wel te winnen van Spirit om het dan voor eigen fans af te maken tegen Dindoa. We zullen zien! Mijn gevoel zegt dat het hoe dan ook goed komt!

Maarten Schelling